Sodobne rešitve in ideje za kopalnico!

Vgradnja podometnega "Geberit" kotlička

Podometni kotlički so dokaj preprosti za vgradnjo, a še vedno jih veliko konča neustrezno vgrajenih. Večina zaradi neupoštevanja navodil proizvajalca in poenostavljanja vgradnje. Posvetili se bomo podrobnostim in pogostim napakam pri vgradnji podometnega wc kotlička.

 

Slike in skice smo povzeli po proizvajalcu Geberit. V določenih podrobnostih se lahko elementi drugih proizvajalcev  razlikujejo, principi in pravila vgradnje pa veljajo za večino proizvajalcev.

Ločimo dve vrste glede na način vgradnje. Suhomontažna in "mokra" vgradnja. Katerega bomo izbrali je v veliki meri odvisno od zidu v katerega kotliček vgrajujemo in na kakšen način ga bomo zaprli.

 

Suhomontažni element

Suhomontažni element je primeren za vgradnjo v vse vrste sten in pregradnih zidov. Sestavljen je iz samonosne konstrukcije. Najbolj pogosto ga uporabljamo v kombinaciji z mavčnimi ploščami. Vijači se lahko direktno na zid (slika) in tla ali pa v kombinaciji s "knauf" profili. Mavčno ploščo je možno montirati direktno na okvir s samoreznimi vijaki. Pri nas splošno poznan kot duofix element (Geberit).

Montaža suhomontažnega elementa:

vgradnja

Element postavimo ob zid in ga niveliramo. Odvisno od proizvajalca imajo elementi oznake 1m od finalnega poda. To pomeni da ne smete pozabiti všteti še morebitne estrihe in talne obloge! Tu pride največkrat do napak. Točno niveliranje se prilagodi izbrani wc školjki. Splošni standard je višina vijakov ca. 32cm od gotovih tal. Če so uporabniki bolj visokorasli lahko višino povečamo za kak centimeter ali dva.
Opozorilo: Nekatere školjke bistveno odstopajo od podane mere, zato preverite montažne mere pred nakupom.Označimo na zidu in tleh kje bomo vrtali in izvrtamo primerne luknje za montažo. Element mora biti vertikalno in horizontalno zniveliran. Privijačimo element s priloženimi vijaki. V primeru montaže v knauf sistem bomo potrebovali primerne vijake in profile. Določeni proizvajalci imajo na voljo posebne sistemske profile za lažjo montažo.Priključimo odtok na standardno PP cev fi 110. Vodo se priključi zgoraj v kotličku s polcolsko cevjo. Kakšna je cev je stvar izbire instalacij. Preden cev priključimo jo moramo obvezno prej "splakniti", kar pomeni da spustimo nekaj vode. Privijemo navojne palice za montažo školjke. Tu je možnih več nastavitev razmaka vijakov. Pri nas se v večini prodajajo školjke za razmak 18 cm.Ko imamo vse privijačeno in priključeno je priporočljivo kotliček poskusno parkrat aktivirati. V primeru da imamo kotliček z odzračevanjem ali priklopom tople vode priključimo še vse ostalo.Element lahko zdaj zapremo z mavčnimi ploščami, ki naj bodo vodoodporne. Priporočam dve plasti na prednji strani zlepljeni skupaj. Ne smemo pozabiti delitacijskih rež pri stiku s tlemi in zidom. Fuge mavčnih plošč obdelamo klasično kot za mavčni zid. V primeru da uporabljamo sistemske profile uporabimo izolativni trak med stikom profila in stene.Element le še obložimo s ploščicami, zafugiramo in montiramo školjko. Ploščice morajo biti fugirane po kotih s silikonskim kitom. Pri montaži lahko uporabimo protihrupne izolacije vijakov in školjke. Večina elementov ima to izolacijo priloženo. Velja opozoriti pri previdnosti vijačenja keramike. Ne premočno! Zmontiramo še aktivirno tipko in wc školjka je nared.

Element za vzidavo

kombifixElement za vzidavo ali mokro vgradnjo je primeren za obzidavo z opeko ali siporeksom. Nima samonosnega okvirja. Večino obremenitve nosi zid. Lahko ga dozidamo na obstoječo steno ali ga vgradimo (vštemamo) v zid. Pri nas je splošno poznan kot kombifix element (Geberit).

Montaža elementa za vzidavo:

vgradnja

Priprava in niveliranje poteka enako kot pri suhomontažnem elementu. Tudi tu veljajo enaka opozorila za višino montaže in razmak vijakov. Pri montaži si lahko pomagamo s podpornimi nogami, ki konstrukcijo tudi ojačijo. Priključki so tudi tu standardni in ni razlike med suhomontažnim elementom.Zdaj nastopi zapiranje oziroma obzidava kotlička. Tu so bistvene razlike in tu tudi prihaja do največ napak. Obzidamo ga z opeko in malto ali siporeksom. Element je potrebno obzidati in podzidati, ter zapolniti vse vrzeli z malto. Vgradnja s pomočjo purpena in zapiranje z mavčno ploščo je neustrezna. Po obzidavi namestimo mrežo, ki naj sega čez rob elementa. Nato zaključimo z ometom. Bodite previdni pri ometavanju da ne zaide malta v kotliček.
Opozorilo: Pazite pri debelini ometa. Vsak element ima predvideno maksimalno debelino obzidave. Če jo prekoračite boste morali dokupovati podaljške za aktivirno tipko in daljše priključne cevi.Tudi tu veljajo enaka pravila pri fugiranju ploščic in finomontaže wc školjke.

Naj vas opozorim še na zelo pogosto napako, ki jo počnejo tako izkušeni monterji kot domači mojstri. Vse kar je zapakirano v škatli boste prej ko slej potrebovali, zato vse dele ki jih ob prvi montaži ne uporabite, skrbno shranite. Veliko priključnih setov namreč konča skupaj s škatlo v smeteh.

sam svoj mojster