Sodobne rešitve in ideje za kopalnico!

Katero tuš kabino izbrati?

Ustrezna izbira tuš kabine ali zaslona je pomembna zadeva in ji velja posvetiti nekaj več pozornosti. O oblikah tokrat ne bomo govorili, vsak si pač izbere obliko najbolj primerno prostoru. Dimenzije naj bodo čim večje, kolikor pač dopušča prostor. Standardne dimenzije so 80x80 cm in 90x90 cm, pravokotna ali polkrožna. Seveda so na voljo še druge kot naprimer 120x90. Višina je najbolj pogosta 180 do 190 cm. Tu je potrebno seveda prišteti še višino tuš kadi. Materiali so aluminij in steklo. Cenejše različice imajo namesto kaljenega stekla "pleksi" steklo. Profili so prašno lakirani ali eloksirani.

Izvedenke tuš kabin in zaslonov:

Klasična tuš kabina

 

tuš kabinaSestavljena iz nosilnega alu okvirja in drsnih vrat. Zasteklitev je kaljeno steklo debeline 3 do 6 mm. Pri tanjših steklih so ta vpeta v alu okvir. Pri debelejših so stekla brez okvirjev, samostojno vpeta na ležajih. Uporablja se silikonska tesnila, na vratih magnetno tesnenje.

Kot primer, na sliki kabina Reflex, linija 500. Aluminijast nosilni okvir, kaljeno 6 mm steklo na ležajih, silikonska tesnila z magnetnim tesnenjem na drsnih vratih.

Profili so dobavljivi v različnih barvah. Večina proizvajalcev ima v programu bele in srebrne. Nekateri tudi v ral barvah.

Te tuš kabine so ponavadi cenovno najugodnejše. Med proizvajalci se razlikujejo po debelini stekla in načinu sestave profilov. Bodite pozorni na plastične spojne elemente, kako so vpeti ležaji in namestitev tesnil.

Večina teh kabin ima kompenzacijsko odstopanje od osnovnih mer za 2 do 3 cm.

Za montažo niso zahtevne. Zelo so primerne za oslabljene knauf stene, saj skoraj ne obremenijo zidu.

Vijačenje je preko U profila 2x do 4x.

 

Tuš kabine z dvižnimi tečaji

tuš kabina

V osnovi lahko delimo ta tip na kabine s profilnimi tečaji in klasičnim dvižnim tečajem. Profilni tečaj poteka po celi višini kabine in je del stenskega profila. Kabine s klasičnim tečajem imajo ponavadi en krajši fiksni del na katerem so vrata. Ta tip kabin nam omogoča večjo vhodno odprtino. Zaradi manjšega števila profilov so enostavnejše za čiščenje. Tudi tu so najbolj pogoste dimenzije 80x80 in 90x90 cm, kvadratne ali polkrožne. Seveda so na voljo tudi še vse ostale dimenzije, tudi nesimetrične. Višine so večinoma 190 do 200 cm.

Kot primer kabine s profilnimi tečaji: Kolpa TKK 90 Sole. Tak tip nam omogoča maksimalno vhodno odprtino. Tečaji so dvižni in se z opiranjem odmikajo od tuš kadi.

Opozorilo: Taka kabina zahteva veliko več prostega prostora na vsaki strani stene. Krilo se namreč odpira maksimalno na levo in desno.

Stekla so praviloma debeline od 6mm naprej. Profili v beli in srebrnih odtenkih.

Tak tip kabine veliko bolj obremeni steno, saj je celotna teža stekla na stenskem profilu. Pritrditev je preko U profila na steno.

Je bolj zahtevna za montažo. Dopušča podobno kompenzacijo dimenzije kot klasična kabina 2 do 3 cm.

coronaPrimer tuš kabine s klasičnimi dvižnimi tečaji: Kolpa TKP 90 Corona. Izredno elegantna in moderna kabina višjega cenovnega razreda.

Kaljeno steklo debeline 8mm, aluminij profili z galvansko prevleko in krom dvižni tečaji, vtopljeni v steklo.

Ta tip se izdeluje v različnih kakovostnih in cenovnih razredov. Največkrat je v vrhu ponudbe proizvajalca. Tu se "škotski" način razmišljanja ne izplača.

Zaradi velike teže stekel imajo vse kabine tega tipa ojačitve zgoraj. Najbolj pogosta izvedba je podobna primeru. Torej kratka fiksna stena na kateri so vrata na tečajih. Pritrditev na steno preko L ali U profilom.

Kompenzacija dimenzije je ponavadi manjša kot pri ostalih kabinah. Posebno pozornost je potrebno posvetiti natančnosti montaže.

Kabina precej obremeni steno. Ni primerna za oslabljene knauf stene. Montaža je zelo zahtevna. Zaradi teže stekel naj montažo opravljata dva.

Pred nakupom oziroma montažo preverite vodoravnost tuš kadi in pravilnost stene.

 

Kakšno tuš kabino torej izbrati? Če ste estetsko zahtevni in imate kak euro več na voljo, si privoščite elegantno kabino na tečajih. Izbirajte le med boljšimi. Za bolj ekonomsko naravnane je najbolj primerna klasična kabina z drsnimi vrati. Slednja je malo zahtevnejša za čiščenje, zato se izogibajte modelom, ki imajo vsa stekla vpeta v profilih. Samonosna steklena (drsna) krila so precej lažja za čiščenje.

Primeri v članku so povzeti s spletnih strani Kolpe in Reflexa in so podani le informativno.

V enem od naslednjih prispevkov bomo opisali še kabine posebnih dimenzij, niše in zaslone ter zidane prhe.

sam svoj mojster