Sodobne rešitve in ideje za kopalnico!

Kako se lotiti projekta "kopalnica"?

Načrtovanje kopalnice je lahko kar zahtevno opravilo. Če hočemo prostor kar najbolj izkoristiti, je potrebno kar nekaj premisleka. Vse skupaj pa mora biti všečno in funkcionalno.Najprej poglejmo ali je to novogradnja ali adaptacija. V primeru novogradnje je ponavadi lažje narediti razpored, saj nismo omejeni z obstoječimi merami prostora. Tu so še okna, vrata in mansarde, ki nam ponavadi otežujejo razporediti opremo kot bi sami želeli.

 

Kako se lotiti zadeve?

Imamo dve možnosti. Prva je obisk dobrega salona kopalnic. Uspeh je v veliki meri odvisen od usposobljenosti in dobre volje prodajalca. V dobrem salonu kopalnic vam opreme ne bojo samo prodali ampak vam tudi svetovali in pomagali priti do kopalnice s katero boste zadovoljni še vrsto let. Pred obiskom salona se oborožite s tlorisom prostora. Označite vse pomembne mere, kje je okno, vrata ali katerakoli posebnost prostora. V primeru da bo v kopalnici tudi wc, označite kje je glavna odtočna cev.
V vseh boljših salonih imajo možnost računalniškega izrisa kopalnice. Lažje si boste prostor predstavljali in samo načrtovanje je veliko hitrejše. Večina trgovcev izrise ne računa ali pa jih kot avans pri plačilu opreme.

Nekateri saloni ponujajo tudi izvedbo. To je največkrat najenostavnejša izbira in ne nujno najdražja. Storitev v paketu (na ključ) vam namreč prinese ugodnost vredno zlata. Vse opravite na enem mestu in v večino primerih se dogovarjate le z eno osebo, kar pomeni da bo tudi odgovornost za opravljeno delo le pri enem izvajalcu. Prej se je dobro informirati o referencah izvajalca. Cenovno se kaj dosti ne razlikujejo, ponudbe pa le pridobite vsaj od treh. Naj vas vedno ne zavede najnižja cena. Nižja cena največkrat pomeni tudi slabša kakovost vgrajenega materiala in opreme. Vedno primerjajte enako ali podobno opremo.
V vsakem boljšem salonu pa vam bojo svetovali na katere mojstre se lahko obrnete. Največkrat so vredni zaupanja saj si trgovci ne morejo privoščiti slabega glasu.

Druga možnost je načrtovanje in izvedba v lastni režiji. Tu lahko nekaj prihranite a le če ste vešči del potrebnih za izvedbo. V nasprotnem primeru zna biti samogradnja še dražja.

Samogradnja kopalnice?

Tudi to je ena od možnosti, če ste seveda vešči takih del. Za instalacije je bolje najeti strokovnjaka, pa ne toliko zaradi same izvedbe ampak enostavno se vam ne izplača kupovati orodja za tistih nekaj metrov napeljane cevi. Tudi keramičarskih del se bo lotil malokdo. Pri tem je potrebno kar nekaj izkušenj.
Lahko pa se lotite montaže kopalniških elementov. Omarice, ogledala, sanitarna keramika in razni dodatki niso preveč zahtevni za montažo, le držati se je potrebno nekaj osnovnih navodil.

sam svoj mojster