Sodobne rešitve in ideje za kopalnico!

Trencadis mozaik

Trencadís je španski tip mozaika, ustvarjen iz delcev razbitih keramičnih ploščic (tudi iz porcelana, stekla, kamna in ogledal). Uporabimo lahko ostanke ploščic in ploščice, ki so poškodovane in bi bile sicer neuporabne, v takšnem mozaiku pa postanejo del dragocenega materiala. Takšen mozaik je značilno sestavljen iz delčkov nepravilnih oblik (ime izvira iz katalonske besede trencat, ki pomeni zlomljen), s katerimi lahko ustvarimo čudovite umetniške izdelke.

 

trencadis mozaik

Ta edinstvena mozaična tehnika se je prvič pojavila v pionirskih časih Art Nouveauja v samem začetku 20. stoletja. Katalonska arhitekta Antoni Gaudi in Joseph Maria Jujol sta trencadís uporabljala pri številnih svojih projektih, med njimi je gotovo najbolj znan Park Güell v Barceloni.

Trencadís so navadno izvajali na zunanjih vertikalnih površinah; zaradi barvitosti, še posebej pri lesketajočih metalic ploščicah, je nastane bogat in pester dekorativen učinek. Pri tako imenovani direktni metodi nanašanja, so bili koščki položeni v mokro malto, običajno brez predhodnega načrta. Nastala je rahlo reliefna površina, ki je ustvarila imenitne svetlobne odseve. Prednost trencadísa je lahko prav v 'hitrem' nanašanju, če je vzorec naključen, velik potencial pa ima ta tehnika tudi zaradi spontano ustvarjenih vzorcev, ki nastanejo. Vedeti moramo, da kot vsak drug mozaik tudi ta zahteva veliko časa, zato je govor o 'hitrem' nanašanju relativen in se jemlje v primerjavi s tistim še počasnejšim, ko vsak košček skrbno izberemo (in včasih tudi dodatno oblikujemo s kleščami) ter postavimo na izbrano mesto. Mozaik lahko najprej naredimo na mrežo in ga potem nalepimo na želeno mesto, kjer ga le še zafugiramo. To je zelo praktična metoda predvsem za mozaike iz manjših koščkov.

mozaik v kuhinji

S trencadísom lepo poudarimo zaobljene površine (reliefne površine, stebri, vaze, mize ipd.), saj z zelo majhnimi koščki lahko natančno obdržimo prvotno krivino, tudi zelo fine detajle.

Trencadísa se lahko lotimo na različne načine: koščke lahko kombiniramo glede na podobnosti v barvi ali po barvnih odtenkih; lahko ohranimo prvotni dizajn ploščice, ki smo jo razbili in zopet sestavili po koščkih; lahko delamo povsem naključne vzorce; lahko uporabljamo vzorčke na ploščicah in iz njih ustvarimo nov dizajn; tudi velikost koščkov, ki jih uporabljamo, definira estetski učinek.

Ker je trencadís časovno zahteven, lahko običajno položeno keramiko popestrimo z mozaičnim detajlom. Takšna kombinacija daje bolj umirjeno sliko celotnega dizajna prostora, čeprav tudi povsem mozaična keramika v prostoru ni nujno 'divjega' izgleda. Z izbiro in kombiniranjem barv lahko umirimo ali poživimo mozaik ravno tako kot pri običajno položeni keramiki.

Umetniška svoboda in svežina te keramičarske tehnike torej pričarata edinstvene stile in vzdušja notranjih in zunanjih ambientov, odlično pa jo lahko kombiniramo tudi z drugimi oblikovalskimi stili.

Trencadis mozaik izdeluje Špela Vodopivec.

Glede na želje in potrebe svetuje in oblikuje idejno zasnovo mozaika, sodeluje z vašim arhitektom ali notranjim oblikovalcem in poskrbi za končno izvedbo keramičnih del.

Avtor: Špela Vodopivec

sam svoj mojster